20 Temmuz 2009 Pazartesi

RAY - Ray Charles (2004) Bir daha çal, "Ray"...

"Ray", Ray Charles'ın etkileyici hayat hikâyesi. Hiç pes etmeyen ve herkesin düşündüğünden daha başarılı olan bu yetenekli müziyenin dünyasına davet ediyor bizleri.
"Ritim ve Blues" efsanesi Ray Charles’ın hayat hikayesinin Taylor Hackford yorumuyla beyaz perdeye aktarıldığı bu filmdeki Ray rolüyle Jamie Foxx, En İyi Aktör Oscar ödülüne layık görülmüştü. Güney’de doğan ve 6 yaşında geçirdiği Glokom hastalığı yüzünden görme duyusunu yitiren Charles, karanlık dünyasını çok çeşitli müzik stilleriyle ifade edip dünyaca ünlü bir piyanist olmayı başarır. Irkçılıkla, hayal kırıklıklarıyla ve kendi eroin bağımlılığıyla yılmadan mücadele eden ve aynı zamanda dünya müzik tarihini değiştiren Ray Charles’ın fantastik öyküsünün müziklerle harmanlandığı bu film, özellikle caz severleri mutlu edecek.

Ray, kardeşiyle oyun oynarken, kardeşi annesinin çamaşır yıkadığı leğenin içine düşüyor ve Ray adeta kaskatı kesilerek ne yardım edebiliyor ne de yardım isteyebiliyor. Daha sonraysa, gözleri sulanmaya, görememeye başlıyor. Annesi, ona kör olacağını açıklıyor ve asla başkaları tarafından, engelli ya da yardıma muhtaç bir insan olarak degerlendirilmemesi için elinde gelen egitimi veriyor:"Ben hep yanında olacagım Ray ama düştüğün zaman kendin kalkabilmelisin. Bana ihtiyacın oldugundan kesin emin olmadan sana asla yardım etmem!"
Ray, daha sonra körler okulunda eğitimine devam etmek için şehirdeki bir okula gönderiliyor.
Kör olduktan sonra, dokunma ve duyma yetisi çok daha gelişiyor ve etrafındakileri bu yöntemle "iyi" algılıyor.
"Kör olan gözlerim, kulaklarım degil ki!"nin en güzel ifadesi de bu...
Kör olduğu için birçok kişinin sömürmeye çalıştığı Ray, bunları fark ettiği an kapıyı çarpıp çıkıyor. Müzikteki yeteneği sayesinde Ahmet Ertegün'ün dikkatini çekiyor ve anlaşma imzalanıyor. Ray de hızla yükselmeye, yıllar içinde r&b den pop'a, caz dan country'e çeşitli türde müzikle ugraşıyor.

Albümdeki Eserler
-
1. mess around (studio)
2. i got a woman
3. hallelujah i love her so (live)
4. drown in my own tears
5. night time is the right time (studio)
6. marianne (studio)
7. hard times (studio)
8. what'd i say(live)
9. georgia on my mind (studio)
10. hit the road jack (studio)
11. unchain my heart (studio)
12. i can't stop loving you
13. born to lose (studio)
14. bye bye love (studio)
15. you don't know me (live)
16. let the good times roll (live)
17. georgia on my mind (live)
-

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
Yasal Uyarı

TurkJazz.blogspot aracılığı ile indirmiş olduğunuz dosyalar, her sanatçının kendi isimleri ile tescil edilmiş eserlerin dijital kopyalarıdır! Bu dosyalar size tanıtım amaçlı sunulmaktadır! Müzik dosyalarını bilgisayarınızdan 24 saatten fazla tutmanız T.C. yasalarına göre suç sayılır! Bu tür yasal işlemlerde TurkJazz.blogspot ve hosting şirketimiz bu duyurunun yayınlanmasını takiben sorumluluk kabul etmeyecektir!