4 Ağustos 2009 Salı

Serdar Ateser - Avdet Seyri (1998)

"Avdet Seyri", eski dildeki anlamıyla geçmişe dönüş, mazide yapılan bir gezinti gibi birşeyi ifade ediyor. Serdar Ateşer, bu gezintiyi birçok müzisyenin yol arkadaşlığıyla 10 yıllık bir sürede tamamlamış ve ortaya 1998 tarihli ikinci albümü Avdet Seyri çıkmıştır.
Avdet Seyri'nin albüm kitapçığını incelediğimizde "1989 yılında evde kaydedilmiştir" diye bir ibare ile karşılaşıyoruz. Serdar Ateşer,ilk albümü "Mütareke Yılları"ndan sonra bu ev çalışmaları ile müziğini epey olgunlaştırmış, ve ortaya çok daha başarılı bir albüm çıkmıştır. Yüzlerce sample ve yer yer insan sesleri kullanılan şarkılarda genel hava insanı kendisiyle hesaplaşmaya zorlayan hüzünlü, traji-komik ve nostaljik bir ruh halini yansıtıyor. Belki albüm kitapçığındaki "Bu albüm, teknoloji ve buna dair ıvır zıvırın toplumlararası değiş tokuşu neticesinde meydana gelen madi-manevi kazalarda telef olanlara adanmıştır." yazısı albümün doğası hakkında fikir verebilir. Özellikle İstanbul temalı ilerleyen ve biraz da bu şehrin karmaşık örgüsünü işleyen albümde, yer yer politik hicivlerle de karşılaşabilmek mümkün. "TİPsiz Parlamento" şarkısı buna güzel bir örnek olabilir.

Serdar Ateşer bu albümden sonra müzik anlamında pek bir ürün ortaya koymamış, birkaç dergide yazıları ve söyleşileri yayınlanmıştır. Türk müzik tarihin gizli kalan bu muhteşem albümü, yine şarkılardan birinde geçen ve kitapçığında da yer alan ilginç mesajlarından biriyle de unutulmayacak gibi:

Parçalarınızı çalın! Parçalarınızı çalın! Enstrümanlarınızı çalın! Parçalarınızı çalın! Kendi parçalarınızı çalın! Üşenmeyin, çalın! Fareleri bırakın çalın! İki üç kişi, tek başına çalın, yedi kişi çalın, üstüste kaydedip çalın, programlamayın çalın! Hep aynı şey tekrar edecek de olsa pattern yapmayın, çalın! Üşenmeyin çalın! Hatalı çalın, edit etmeyin, quantize etmeyin, onla bunla karşılaştırmayın, komplekslenmeyin ,çalın! 'Adamlar...' demeyin, KONUŞMAYIN! Çalın! Parçalarınızı çalın, enstrümanlarınızı çalın, ÇALIN!


Gitar: Cem Aksel, Akın Eldes, Hakan Ayer Ud: Erkan Oğur Mandolin: Sumru Ağıryürüyen Akordeon: Levon Balıkçıoğlu Keman: Şükrü Büyükçınar Ney: Melih Özçelik, Ercan Irmak Bas Gitar: Cem Aksel, Turgut Alp Bekoğlu, Hakan Kurşun Trompet: İmer Demirer Davul: Cem Aksel, Turgut Alp Bekoğlu Zurna: Cem Aksel Kaval: Sokak Satıcısı Tuşboard: Fuat Domaniç, Melih Özçelik Viola: Sami Büyükçınar


Albümdeki Eserler
-
1. İstanbul - 4:32
2. Tesis - 7:26
3. Batı Katarı - 4:36
4. Medya Tavırs - 2:51
5. Olimpos Sakini - 3:35
6. Çalın! - 2:51
7. Hadi Yavrum - 3:32
8. Fact Red - 4:39
9. Tipsiz Parlamento - 8:59
10. İstanbul Şeremanet - 4:22
11. Sevişme Sahnesi - 2:45
12. Sitreyncır den s.t.p. - 3:29
13. İstemeyerek - 4:38
14. Cudi Kazanı - 5:26
15. La Luna (+Müsademe Günleri) - 4:08
-

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
Yasal Uyarı

TurkJazz.blogspot aracılığı ile indirmiş olduğunuz dosyalar, her sanatçının kendi isimleri ile tescil edilmiş eserlerin dijital kopyalarıdır! Bu dosyalar size tanıtım amaçlı sunulmaktadır! Müzik dosyalarını bilgisayarınızdan 24 saatten fazla tutmanız T.C. yasalarına göre suç sayılır! Bu tür yasal işlemlerde TurkJazz.blogspot ve hosting şirketimiz bu duyurunun yayınlanmasını takiben sorumluluk kabul etmeyecektir!