14 Eylül 2009 Pazartesi

Yıldız İbrahimova - Balkananatolia (1997)

Yıldız İbrahimova'nın sıra dışı hikâyesi Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da başlıyor. 1952'de Silistreli bir anne ve Plevneli bir babanın kızı olarak dünyaya gelir. Anne Nevriye Alieva, Bulgaristan Sofya Radyosu Türkçe yayınlarında çalışır, baba ise Türkçe kitaplar basan bir yayınevinde redaktör olarak görev yapar. Baba tarafı müziğe pek meraklı değildir; ancak anne cenahında neredeyse herkesin sesi çok güzeldir. O da sesinin güzelliğini annesine borçludur. Küçükken annesiyle şarkı söylemek dünyanın en güzel şeyidir onun için. İlk müzik eğitimini 'anaokulunda' alan minik Yıldız, altı yaşında sahneye çıkar.

Sofya Çocuk Müzik Okulu'nda piyano eğitimi alarak başlar müzik hayatına. Sonra Sofya Müzik Lisesi'ni ve Devlet Müzik Akademisi'ni bitirir. Bu okulları birincilikle bitirmek onu sevindirse de asıl mutluluğu, bu başarıyı "okulun tek Türk öğrencisi" olarak kazanmasıdır. Lakin Bulgaristan'da Türk olmanın bazı bedelleri de vardır o yıllarda. Geleneksel olarak akademiyi birincilikle bitiren her öğrenci, mezuniyet töreninde konuşma yapagelmiştir; ancak müdür yardımcısı, bir Türk'ün nutuk atmasını istemediğini söyler. Öğretmenler karşı çıkınca İbrahimova sahneye çıkar ve konuşmasını yapar. Fakat canını acıtan bu hikâyeyi; sahneye Türk olduğu için çıkarılmak istenmeyişini yıllar sonra öğrenir.

İbrahimova, akademideki diğer öğrenciler arasında da sivrilen bir tip olur. Çünkü sesi çok farklıdır. Hangi tür müziği seçeceğine karar verme aşamasındayken hocalardan birine sesini dinletir. Hocanın cevabı ilginçtir: "Böyle bir sese daha aryalar yazılmadı, senin sesine uygun şarkı yok!" Sesi operaya elverişli olsa da onun gönlünde yatan, kendisinin de bilmediği 'gizli aslan' ise cazdır. Nitekim bir caz sanatçısını dinlerken "İşte bu benim müziğim." diyerek karar verir caz şarkıcısı olmaya. Fakat ünlü olmak gibi bir niyeti yoktur; tek derdi şarkı söylemektir. "Ben bu sesimle ne yapabilirim?" sorusunun cevabını arar. Sonunda dört oktavlık sesini değişik teknikler kullanarak doğaçlama bir müzik tarzı ortaya çıkarır. İlk profesyonel konserini de 23 yaşında verir.
-
Albümdeki Eserler
-
01. Zeybek
02. Burası Muştur
03. Bir Su İçtim
04. Lale li si
05. Ay Akşamdan Işığdır ve Pravo Horo
06. Dilerim Bari Hudadan
07. Sen Bir Beyoğlusun
08. Krivo Horo
09. Beklenen
-

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
Yasal Uyarı

TurkJazz.blogspot aracılığı ile indirmiş olduğunuz dosyalar, her sanatçının kendi isimleri ile tescil edilmiş eserlerin dijital kopyalarıdır! Bu dosyalar size tanıtım amaçlı sunulmaktadır! Müzik dosyalarını bilgisayarınızdan 24 saatten fazla tutmanız T.C. yasalarına göre suç sayılır! Bu tür yasal işlemlerde TurkJazz.blogspot ve hosting şirketimiz bu duyurunun yayınlanmasını takiben sorumluluk kabul etmeyecektir!