28 Ocak 2010 Perşembe

Gürol Ağırbaş – Bas Şarkıları 2 (1998)

Vakti zamanında televizyondaki müzik kanallarında da epey çalınan, klipleri yayınlanan “Bas Şarkıları” adlı albümün devamını çağrıştıran bu albümde, Gürol Ağırbaş epey dingin, dengeli ve huzurlu bir atmosfer yaratmayı başarmış.

Türkiye’deki caz camiasında yetişmiş en özgün ve yetenekli bas gitaristlerinden biri olan olan Gürol Ağırbaş, albümde yer yer kullandığı perdesiz bas gitarı ile pek çok bestesine hayat veriyor ve çok yetenekli müzisyenlerin oluşturduğu müzikal alt yapılar üzerinde bas yürüyüşlerine çıkıyor, ağırbaşlı enstrümanı ile şarkılarını söylüyor.

Albümün en ilginç parçası “Şelpe”de, Ağırbaş belki de bu dünya üzerindeki hiçbir basçının daha önce girişmediği bir işe girişiyor ve Arif Sağ gibi bağlama virtüözlerinin uyguladıkları şelpe tekniğini beş telli Fender bas gitarı üzerinde uyguluyor. Darbukada “Mısırlı Ahmet” olarak da tanıdığımız Ahmet Mısırlı’nın yer aldığı bu olağanüstü parçada, Ağırbaş keskin ve gittikçe gerilimi artan bir tempoda virtüözitesini ortaya koyuyor. Albümün çıkışından kısa bir süre sonra İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde verdiği konserde bu ilginç ve zor parçayı seslendiren Ağırbaş, albümdeki teknik ustalığını sergileyememiş olsa da yine de cesareti, alçakgönüllülüğü ve yeniliğe açık bir müzisyen oluşu yüzünden övgüyü hak ediyor.

Ağırbaş’ın ustalığını daha geleneksel bir formda sergilediği “Bodrum Blues” albümün en hoş tınılı parçalarından biri ve “Şelpe” kadar hareketli olmayıp albüme hakim dingin “sound”u yansıtmakla birlikte yine de içinde “blues” kalıplarının enerjisini barındırıyor.
Jaco Pastorius, Stanley Clarke gibi bas gitar ustaları ile de ilgilenen her cazseverin arşivinde bulunması gereken bir albüm.


Albümdeki Eserler
-
01 . Eylül
02 . Çöl
03 . Şelpe
04 . Uyku
05 . Unison
06 . Benimle Oynar Mısın
07 . 108
08 . Balçova
09 . Bodrum Blues
10 . Gece Yarışı
11 . Kış
-

Katkıda Bulunanlar
-
· Gürol Ağırbaş : Bas
· Cem Aksel : Davul
· Ozan Doğulu : Klavye, Vokal
· Birol Ağırbaş : Perküsyon
· Vural Şerifoğlu : Vokal
· Bülent Ortaçgil : Gitar, Söz, Vokal
· Erkan Oğur : Gitar, Kopuz, Vokal
· Mısırlı Ahmet : Darbuka, Bendir
· Akın Eldes : Midi Gitar
· Kubat : Vokal

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
Yasal Uyarı

TurkJazz.blogspot aracılığı ile indirmiş olduğunuz dosyalar, her sanatçının kendi isimleri ile tescil edilmiş eserlerin dijital kopyalarıdır! Bu dosyalar size tanıtım amaçlı sunulmaktadır! Müzik dosyalarını bilgisayarınızdan 24 saatten fazla tutmanız T.C. yasalarına göre suç sayılır! Bu tür yasal işlemlerde TurkJazz.blogspot ve hosting şirketimiz bu duyurunun yayınlanmasını takiben sorumluluk kabul etmeyecektir!