31 Ağustos 2009 Pazartesi

Bob Dylan'ın albümü karın doyuracak!

 Protest müziğin öncülerinden Amerikalı şarkıcı Bob Dylan, ilk kez çıkaracağı yeni yıl albümü 'Christmas in the Heart'ın telif haklarını, ABD'de yiyecek yardımı için çalışan bir kuruma bağışlayacak.

Columbia Records, Dylan'ın 'Christmas' albümünün 13 Ekim'de çıkacağını duyurdu.

Açıklamada, albümün ABD'deki telif haklarının, ülkede yiyecek yardımında bulunan 'Feeding America' kurumuna verileceği bildirildi.

'Feeding America'nın bu parayla Noel tatilinde 1 milyon 400 bin aileye yiyecek yardımı yapabileceği tahmin ediliyor.

'İnsanların aç yatması bir facia' diyen 68 yaşındaki sanatçı, ihtiyacı olanlara 'gıda güvenliği' sağlamayı ümit ettiğini söyledi.

Bu arada, Dylan'ın albümün gelecekteki uluslararası telif haklarını da yabancı hayır kurumlara bağışlamayı planladığı belirtildi.

28 Ağustos 2009 Cuma

Nedim Nalbantoğlu & Roberto de Brasov Trio - L'odeur Du Vent (1998)

-
Albümdeki Eserler
-
01 Din Dobrogea
02 Figuri
03 Ce-am Ubit In Viata Mea
04 Danse Bulgare
05 Pour Grapelli
06 Romance
07 Danse du Serpent
08 L'odeur du Vent
09 Un Beau Souvenir
-

27 Ağustos 2009 Perşembe

Trio Focan - Standard a'la Turc (2002)

Basta Nezih Yeşilnil, davulda Cengiz Baysal'ın yer aldığı Focan Trio, üzerinde yaşadığımız coğrafyaya ait popüler parçaları cazcı olarak yorumluyor. 'Ele Güne Karşı'dan (Fuat Güner) 'Yiğidim Aslanım'a (Zülfü Livaneli), 'Bana Bir Aşk Masalından Şarkılar Söyle'den (Erol Sayan) 'Şımarık'a (Sezen Aksu) renkli bir seçkiyi caz formunda düzenleyerek, Türkiyeli müzikseverlere yeni bir tat sunuyor Önder Focan.

Önder Focan : Standard A'la Turc' fikri nasıl gelişti'den başlayalım isterseniz. Yaklaşık bir yıldan beri biz bu trio ile çalıyoruz. Nezih'le Cengiz yokken de çalıyordum zaten. Artı bundan yaklaşık on sene evvel, Cengiz Türkiye'ye geldiğinde yine üçümüz çalmıştık. Zamanla oturmuş bir trio oldu. Amerika'da çalan arkadaşların, özellikle Türklerin gözlemlediği bir şey var; bir baloda 'caz standart'ları çalıyorsunuz ve herkes ilgileniyor. Çünkü 'Bye Bye Blackbird'ün bilmem ne filmindeki kullanılışını biliyorlar. Onun için balolarda falan o bilinen parçanın üzerine doğaçlamalar yapılıp, cazcı mantığında çalınınca insanlar kendini evinde gibi hissediyor.

Standart'ların çıkış mantığının popüler müzik olduğunu düşünerek geldim bu noktaya aslında. Türkiye'de popüler müzik nedir? Türk popu var, Türk sanat müziği var, halk müziği var, arabesk var... Şimdi bir sürü başka şey de çıktı ama insanlar geniş anlamda bu türleri dinliyorlar. Dolayısıyla Türkiye'deki popüler kaynağın bunlar olduğunu düşündüm. Kayıt stüdyosu caz kaydetmeye daha uygun olduğu için kaydı Finlandiya'da yaptık. Kayıt sırasında Cengiz'in daha modern sound'lara yatkınlığından da yararlandık, Groove falan koyduk.
-
Albümdeki Eserler
-
1.Ele Güne Karşı
2.Ayrılık
3.Kaybolan Yıllar
4.Bana Bir Aşk Masalından
5.Kardeşlik Türküsü
6.Elbette
7.Benimle Oynar Mısın?
8.Şımarık
9.Zobasında Kuru da Meşe
10.Yiğidim Aslanım
-

25 Ağustos 2009 Salı

Esbjörn Svensson Trio - Good Morning Susie Soho (2000)

Müzikal olarak dünyayı aydınlatan ışığı yakan kişiydi; çünkü yaptığı şeyle sınırları zorluyordu. Müziği dünyanın her köşesindeki insanlara ilham verdi.
Svensson'ın üçlüsü EST, klasik müzikten funk'a ve rock'a uzanan yelpazesiyle cazı genç dinleyicilere ulaştıran bir grup olarak biliniyordu.
Annesi bir klasik müzik piyanisti babası da bir caz sevdalısı olan Svensson ergenliğinde klasik müzikle ve rock'la ilgilendi. Stockholm Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, 1990'da, vurmalı çalgılar çalan çocukluk arkadaşı Magnus Oeström'le bir ikili kurdular. 1993'te basçı Dan Berglund'un katılımıyla Esbjörn Svensson Trio üçlüsü kurulmuş oldu.

Esbjörn Svensson 14 Haziran 2008’de dalış yapmak için gittiği Stockholm yakınlarında talihsiz bir kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.
-

Albümdeki Eserler
-
1. Somewhere Else Before 5:31
2. Do The Jangle 5:54
3. Serenity 1:50
4. The Wraith 9:18
5. Last Letter From Lithuania 4:05
6. Good Morning Susie Soho
7. Providence 4:50
8. Pavane Thoughts of A Septuagenarian
9. Spam-Boo-Limbo 4:31
10. The Face Of Love 6:50
11. Reminiscence Of A Soul 6:08
-

24 Ağustos 2009 Pazartesi

Badi Assad - Solo (1994)

-
Albümdeki Eserler
-
01. Num Pagode em Planaltina
02. Preludio E Toccatina
03. A Bela E a Fera
04. Valseana
05. Tamoimoe
06. When the Fire Burns Low
07. Fuoco (Libra Sonatine)
08. Joana Francesa
09. Vrap
10. Palhaco
11. Rua Harmonia
12. Estudo #1/Assum Preto
13. Homenagem a Radames Gnattalli
14. Drume Negrita
-

22 Ağustos 2009 Cumartesi

Önder Bilge - Project (2005)

Yaptığı reklam, film, dizi ve belgesel müzikleri ile tanınan Önder Bilge, kariyerinin ilk solo albüm çalışmasını gerçekleştirdi. Dört yıllık zaman diliminde Türkiye'nin ve Almanya'nın önde gelen müzisyenlerinin katılımı ile gerçekleşen albümde 10 parça bulunuyor. Etnik, funk, latin ve pop caz gibi geniş bir tür yelpazesine sahip olan parçaların tamamının beste ve düzenlemesi Önder Bilge'ye ait. Altyapılarda daha çok batılı anlayışın hakim olduğu görülüyor. Albümde etnik ve Türk kökenli enstrümanlar, daha önce benzeri olmayan şekilde ustalıkla kullanılmış. Kendi tarzında Türkiye'nin önde gelen müzisyenlerinden olan Volkan Öktem, İsmail Soyberk, Erdinç Şenyeylar, Göksun Çavdar, Sedur Güzelel, Eyüp Hamiş, Uğur Varol gibi güçlü isimlerin bu projede yer alması, çalışmanın güzelliğini gösteren bir diğer unsur.
-


Albümdeki Eserler
-
1. IF YOU SHOULD KNOW...Müzik & Düzenleme : Önder Bilge
2. ALONE (DOWNLOAD) Müzik & Düzenleme : Önder Bilge
3. NEVER GIVE UP (DOWNLOAD) Müzik & Düzenleme : Önder Bilge
4. WHY? (DOWNLOAD)Müzik & Düzenleme : Önder Bilge

5. FUNKY SOULMüzik & Düzenleme : Önder Bilge
6. WHAT'S THE USE OF CRYIN'Müzik & Düzenleme : Önder Bilge
7. SET ME FREEMüzik & Düzenleme : Önder Bilge
8. GAME OVERMüzik & Düzenleme : Önder BilgeVokal Düzenlemeler : Aziret
9. HEY YAMüzik & Düzenleme : Önder BilgeVokal Düzenlemeler : Aziret
10. MISSING YOUMüzik & Düzenleme : Önder Bilge

-

D100 - Kirmizi Evin Hüznü (1995)

Hikaye malum, üniversite sıralarında kafaca çok iyi anlaşan ve aynı müzisyenleri dinleyen iki arkadaş bir araya gelerek bir grup kurarlar, onların grubu da 92'de kurulmuş. Boğaç okulu bitirmiş, bir şirkette 07.00-19.30 çalışıyor, Cüneyt ise okulunun baba öğrencilerinden. Grubun enterasan ismi D-100, e-5'in diğer ismi. D-100 insanları biraraya getiren kocaman bir yol, elemanların hem evleri hem okulları Marmara Üniversitesi bu yolun üzerinde.

Cüneyt bir uzun zamandır İletişim Kitabevi'nde Boğaç ise özel bir şirkette çalışıyor. İster istemez insanın aklına ‘‘Bu çocuklar part-time müzik yaparken tuhaf bir bölünme yaşamıyor mu?’’ sorusu geliyor. İşte cevap: ‘‘Yaptığın müzik gerçekse, sözler yaşanmışsa böyle bir şey yaratmıyor. İşteyken öğlen yemeğinde bile kafanda melodiler oluşuyor bu yüzden de bazen yumuşak bazen agresif melodiler çıkıyor.’’ Sert melodiler herhalde patrondan fırça yedikleri zaman çıkıyor.
-
Albümdeki Eserler
-
01 - Neden, Neden ?
02 - Çığlık
03 - Japon Balıkçısı
04 - İyimser Bir 'A' Üzerine
05 - 5:45 Blues
06 - Hikayet
07 - Anlam Bir Sıcaklıksa
08 - Neyzen Tevfik
09 - Kırmızı Evin Hüznü
-

19 Ağustos 2009 Çarşamba

Ayşe Tütüncü - Çeşitlemeler (1999)

Bir piyano, dört perküsyon ve bas sesleri nefesliden... Bu alışılmadık bileşimden duyduğumuz sesler bizi Chick Korea, Shadowfax, Carla Bley ya da Debussy gibi bestecilerin iyi bilinen parçalarını yeni bir ışık altında görmeye götürüyor.

Öte yandan grubun Şecaattin Tanyerli’nin bir tangosu veya Egberto Gismonti ve Jan Garbarek’in parçaları etrafına hınzırca ördüğü düzenlemeler besteler üzerinde öyle derin izler bırakmış ki, orijinal temalar artık anca belli belirsiz seçiliyor. Bu çeşitleme ve kolajların yanı sıra grubun kendi besteleri de repertuarı aynı minval üzere tamamlıyor.

Doğal olarak işin içine ramazan davulu veya bendir gibi aletler katılmış durumda ve tabii ki Doğu’nun Anadolu’da buluşan inanılmaz ritmik ve melodik çeşitliliği grubun çalışında belirgin olarak hissediliyor. Vurmalı seslerinin birbirine örüldüğü bu düzenlemelerle müzik dört ayrı kıtadan aletin birarada parıldaştığı bir enstrüman havuzundan yükseliyor sanki: Kaxixi, marakas, çelik üçgen, parmak zili, bongo, kastanyet, Mbira (parmak arpi), Kuika, tahta kaşık, rototom, bendir, ramazan davulu, asetat ve teneke levha...

”Hasta siempre” gibi bir ağıt veya çocuk şarkıları, bir Kürt dansı ya da Monteverdi’nin bir operası veya rumba, tango ve samba ritmleri... Grup çeşitli kaynaklardan tümüyle kendine özgü bir ses yakalıyor.

-
Hemen söyliyeyim ki, bu albüm Türkiye’nin en iyi ve en ilginç caz albümlerinden biri. Doğaçlama ustası genç Türk piyanisti Ayşe Tütüncü dört perküsyoncu ve bas klarnetçi Oğuz Büyükberber’den oluşan grubuyla kendi bestelerinin yanısıra C.Bley, C.Corea, J.Garbarek, E.Gismonti, Debussy vb..nin eserlerini işliyor. Belli ki elindeki malzemeyle oldukça özgür bir çalışma yürüttüğüne ve böylece benzersiz ve özgün yorumlara ulaştığına işaret etmek maksadıyla olacak, çalışmalarını “çeşitlemeler” olarak isimlendiren piyanist beste ile doğaçlama arasında ilginç ve duymaya değer bir denge yakalamayı başarıyor.

Emanuel Wenger, Jazz Live, 163-03 / Kış 2002 / Avusturya

-
HASTA SIEMPRE Parça doğaçlamayla açılıp enstrümantal olarak yorumlanıyor. ••• CARLA'NIN TANGOSU Carla Bley’in parçası burada piyano, perküsyonlar ve bas klarinete göre yeniden şekilleniyor. ••• BORA / LA FETE Ege yörelerimizi hatırlatır bir beste. ••• NETEKİM: Gruba göre düzenlenmiş bir Shadowfax parçası, üzerine Ümit Kıvanç’ın yazdığı sözlerle. ••• İKİ ADET ÇOCUK ŞARKISI Orijinalleri C. Corea’ya ait bu parçalar epey bir biçki-dikiş faaliyetinden geçirilmiş durumdalar, ve bir yandan yine doğaçlamalar... ••• DÖRT TANGO ADIMI Bir kolaj, içinde Şecaattin Tanyerli’den de pasajlar var. ••• GOLLIWOG'UN YÜRÜYÜŞÜ Bir Debussy parçasının düzenlenmiş ve doğaçlanmış hali. ••• SAMBA AĞIRLAMASI Bir çeşitleme, E. Gismonti’nin orijinal teması üzerine. ••• AH..! Piyano ile doğaçlama. ••• KAPILAR Yine bir çeşitleme, Jan Garbarek’in orijinal teması üzerine ve bendirler...bendirler...
-

18 Ağustos 2009 Salı

Ilhan Ersahin - Love Trio (2002)

Şimdi de sıra yine Erşahin'in "Nublu" projesi dahilinde ortaya çıkan bir başka albüm "Love Trio"da. Albümden önce biraz Nublu projesinden bahsetmek gerekirse, bu proje Erşahin'in Türkiye'deki plak şirketi Doublemoon'un yaptığı açıklamaya göre; "Sanatçının New York'un önde gelen caz müzisyenlerini kendi müziği ve vizyonu etrafında toplayan bir plak şirketi ve bu projelerin tohumlarının atıldığı, denemelerin yapıldığı East Village'daki kendine ait bir performans mekanından (cafe) oluşuyor." Yani Nublu, Erşahin'in müzik endüstrisinin dev şirketlerinin ticari baskılarından uzak kalmak amacıyla gerçekleştirdiği bir proje ve üretilen albümler Türkiye'de Doublemoon ve kardeş şirketi Numoon etiketiyle piyasaya çıkıyor.

Love Trio; saksofon, turntables ve klavye'de İlhan Erşahin, davulda Kenny Wollesen ve bas gitarda Jesse Murphy'den oluşuyor. Gruba kayıtlar esnasında ünlü trompetçi Eddie Henderson, DJ Logic ve vokalist Marla Turner eşlik etmiş. Bütün besteler İlhan Erşahin'e ait ve albümün prodüktörlüğünü de yine kendisi yapmış.

Yaptıkları müziği kabaca club/dance esintileri taşıyan bir çeşit modern caz olarak nitelemek çok da yanlış olmaz sanırım. Erşahin de televizyondaki bir röportajda bunun daha çok eğlenmek için çaldıkları bir tür club müziği olduğunu söylüyor. Davul, bas ve klavye ağırlıklı, tempolu bir altyapının üzerine saksofon ve trompet oldukça hafif dokunuşlarda bulunarak Love Trio'nun sound'unu yavaş yavaş belirginleştirmeye ve tansiyonu da yavaş yavaş yükseltmeye başlıyor.
-
Albümdeki Eserler
-
1. Just - 5:21
2. Trying - 4:12
3. To - 7:48
4. Spread - 9:44
5. Some - 10:47
6. More - 7:24
7. Love - 6:54
-



17 Ağustos 2009 Pazartesi

Okay Temiz - Fis Fis Tziganes (1991)

-
Albümdeki Eserler
-
1 Fis Fis (4:10)
2 Agri Dagi (5:17)
3 Orient (5:09)
4 Bom Bili Bili (2:36)
5 Zeybek (3:34)
6 Hicaz Dolap (3:56)
7 Komsu (4:23)
8 Rast (3:18)
9 Ciftetelli Gaziantep (4:15)
10 Söför (3:28)
11 Ramze (4:35)
12 Mari (6:00)
13 Yildiz (2:32)
-

16 Ağustos 2009 Pazar

Norah Jones - Stay With Me (2008)

-
Albümdeki Eserler
-
1. Day Is Done
2. Peace
3. What Am I To You
4. No Easy Way Down
5. More Than This
6. Something Is Calling You
7. I’ll Be Your Baby Tonight
8. Ruler Of The Day
9. In The Dark
10. Butterflies
11. Wait
12. In A Whisper
-

14 Ağustos 2009 Cuma

Kerem Görsev - For Murat (1997)

Bu Kerem Görsev'in üçüncü CD'si. Hülyası. Sanatçıları yaşatan hülyalarıdır. Kerem Görsev hülyalar kuran, hülyalarının peşinden giden, sonunda onları gerçekleştiren bir müzisyen. 3üncü binyıla kimler kalacak? Ömrü olan görecek.

Müzik dünyanın uydusu. Kerem müziğin peşini bırakmıyor. Cazın dipsiz kuyusuna daldı. Ama tutunacağı yerleri biliyor. Sizi de bu kuyuya çekebilir. Dikkatli olmalısınız. Ama Kerem iyi bir klavuz. Ona güvenebilirsiniz. Sizi cazın en güzel koylarında geceletir. Ay ışığında yıkanırsınız.

Kerem Görsev modern bir romantik. Yaylıların üzerinde "yaylanmak" hülyasıydı. Hep, "Boğaz Köprüsü'nden pamuk balyalarının üzerine atlamak istiyordu. Yaylıları pamuk balyalarına benzetiyordu. Sonunda atladı.

"Bütün besteler Kerem Görsev'e aittir". Bu beş sözcük gerçekten önemli. Kerem bu beş sözcüğü üçüncü kez bir araya getiriyor. Ama Kerem'i tanıdığım kadarıyla, bu sadece bir başlangıç. Bunu Kerem de biliyor. Hülyaları sürdükçe, CD'lerin sayıları da artacak.
-
Albümdeki Eserler
-
1 White Sea (4.17)
2 For Murat (4.23)
3 Baroness (2.37)
4 Dance of Clouds (5.32)
5 Abacco (5.47)
6 Mistake (4.43)
7 Waltz for Bill (Evans) (5.30)
8 Hands & Lips (5.37)
9 Color of Change (3.29)
10 Expectations (4.46)
-

Eric Clapton & BBKing - Riding With The King (2000)

-
Albümdeki Eserler
-
1) Riding With The King
2) Ten Long Years
3) Key To The Highway
4) Marry You
5) Three O'Clock Blues
6) Help The Poor
7) I Wanna Be
8) Worried Life Blues
9) Days Of Old
10) When My Heart Beats Like A Hammer
11) Hold On I'm Coming
12) Come Rain Or Come Shine
-

12 Ağustos 2009 Çarşamba

F.Atakoğlu yine ABD jazz radyoları listesinde

Dünyaca ünlü müzisyen ve besteci Fahir Atakoğlu, ''Amerika Jazz Radyoları Listesi''nde yeniden ilk 10'a girdi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Fahir Atakoğlu'nun 2007 yılında piyasa sürdüğü ve geçen yıl 2 kez ''Amerika Jazz Radyoları Listesi''nde birinci sıraya yerleşen ''İstanbul in Blue'' albümü, bir yıl aradan sonra listeye bu kez 5. sıradan girdi. Albüm geçen hafta radyolarda tam 111 defa çalındı.

Atakoğlu'na ''İstanbul in Blue'' albümünde, dünyanın en iyi davulcusu kabul edilen Horacio El Negro Hernandez, efsanevi basçı Anthony Jackson, kuşağının önde gelen gitaristlerinden Mike Stern ve Wayne Krantz, saksafonda ise Bob Franceschini eşlik etmişti.

11 Ağustos 2009 Salı

Susan Tedeschi - Back To The River (2008)

Bir gece vakti odanıza kapanıp biraz duygulu biraz hüzünlü dakikalar geçirmek mi istiyorsunuz, "Just Won't Burn" dinleyin derim. Susan Tedeschi 9 Kasım 1970'de Boston, Massachusetts'de doğmuştur. Susan Tedeschi 1998 senesinden günümüze kadar aktifliğini korumuştur. Susan Tedeschi Band ve Derek Trucks Band'de çalmış ve vokal yapmıştır. Grammylerde 2000'de 'En İyi Yeni Sanatçı' ödülünü, 2003'de 'En İyi Bayan Sanatçı' ödülünü, 2007'de 'En İyi Modern Blues Albümü' ödülünü almıştır. (Hoochie Coochie Man)


Albümdeki Eserler
-
Talking About
700 Houses
Back to the River
Love Will
Butterfly
People
Learning the Hard Way
Revolutionize Your Soul
True
Break in the Road
Can’t Sleep at Night
-

10 Ağustos 2009 Pazartesi

Tayfun Erdem - Ağrı Dağı Efsanesi (1987)

"Niçin 'Ağrı Dağı' efsanesi?... Günümüzde artık efsanelere yer var mı?"...Sanırım böyle bir soru günümüzün en önemli yazarlarından biri olan Yaşar Kemal için, Homeros'lardan Yunus'lardan geçip de çağımıza dek varan o yüce söz ırmağının gürül gürül akan kollarından biri olan Yaşar Kemal için geçerli olamaz... Çünkü onun sözü, günümüze dair edilmiş bir sözdür....Kitaplarındaki sevgi, kavga, umut ve şiir günümüz insanına doğru fırlatılmış bir mızraktır...Onun sözü yüreğimizi güneş ışınlarıyla doldurur, sonra da cehennemin buz gibi kazanlarına daldırıp, çıkardıktan ve bizi günümüzün sorunları ile karşı karşıya bıraktıktan sonra da, çekip, gider... "Caz ve Destan'a gelince..." Niçin caz, destanı sazla söylemek gerekmez mi? diyebilirsiniz... Doğru, ancak bu soru kadar doğru olan bir başka gerçek varsa, o da şu 200 yıldır yaşadığımız ve biz ne kadar karşı olsak da, hayatımızın her yanını kaplayan Batılaşma olayıdır. Dolayısıyla, böyle bir toplumun ferdi olarak kulaklarımızda hem Batı'yı, hem de Doğu'yu taşıyoruz...Benim geçmişimde Orhan Gencebay'da var. Bach'da, John Coltrane'ın saksofon soloları da var,Veysel'in güzelim uzun havaları da...İşte bu plakta böyle bir birikimin,bana göre yapılmış sentezi...Elinizdeki CD, '86 Aralığında Avrupa'da piyasaya çıkan yapıtın Türkiye'deki baskısı. Avrupa'nın önemli cazcıları yanında, "geleneksel" müziğimizin tanınmış solistleri de bu plakta yer alıyor. Tümü 2.5 saat süren, müzikle tiyatronun iç içe geçtiği "Ağrı Dağı" müzikli gösterisinden alınmış altı parça ve bir uvertür var. Ses ile sözün yeni bir bileşimini gerçekleştirmeye çalıştığım Uvertür'de, metni, Türkiye'nin sayılı tiyatro oyuncularından olup, şimdi Amsterdam'da çalışmalarını sürdüren Meral Taygun okuyor.Umarım, "Ağrı Dağı" bir son değil,bir başlangıç olur,yüreğimizi, bir beyaz kuşun kanatlarında, mavi suya daldırıp, üç kere batırıp çıkardıktan sonra da yeni ufuklara doğru kanat açar, gözden ırar, yitip gider...
-
Albümdeki Eserler
-
1-Uvertür
2-Dervişlerin ve Sofilerin köz üstünde dans ettikleridir
3-Demirci Hüso
4-Ağrıdağın öfkelendiğidir
5-Ağrıdağın yamacında, gündoğumuyla birlikte toplanan ateşperestlerin ellerini açaraktan dua ettikleri
6-Gülbahar - Gülen Kız
7-Gülbahar'la Ahmedin buluştuklarıdır
-

9 Ağustos 2009 Pazar

Atheist - Piece of time (1990)

Florida'da 1986 yılı başında ortaya çıkan Atheist grubu müzik otoritelerince Brain-Metal olarak adlandırılmaktadır. Gerçekten gerek kullandıkları enstümanlarındaki yüksek teknikleri gerekse şarkı sözlerindeki yüksek kalite onların bu isimi haketmesini sağlıyor. Kelly Schaefer (Gitar-Vokal), Steve Flynn (Bateri), Rand Burket (Gitar) ve Roger Patterson (Bas gitar)'dan oluşan bu gerçekten teknik grup 1989 yılında "Piece Of Time" adındaki ilk albümü çıkardılar. Bu adamlar her zaman kendi stillerini yaratmışlardır . Gerçekten abartılmayacak kadar kaliteli metal müzik yapıyorlardı [Sanırım Metal Star dergisiydi bir kritik görmüştüm yazar Atheist'i tanımlayacak en iyi stil Death-Jazz demekteydi . Bana görede Death-Metal'in Dream Theater'i seviyesinde bütün elemanları üst kalitedeydi,yaptıkları müzik biraz fusion metal, biraz deneysel metal olarak ifade edilirse size grup hakkında daha iyi bir ipucu verebilir sanırım.
Yarattıkları stilin ardından onu takip eden aynı kaliteye sahip CYNIC, PESTILENCE ve GORGUTS ile devamlı turneler düzenlediler. Fakat Atheist asla hakettiği dikkatleri üstüne çekemedi. [Bana göre death-metal müzikte hep brutal vokal ve kaosu tercih eden Detroit,Chicago ve Florida gibi Amerikan Death Metalinin kalbinin attığı şehirlerdeki dinleyiciler Atheist'in şarkılarını, stilini algılayamadı hazmedemedi.


Kadro :
Rand Burkey (Gitar)
Marcel Dissantos (Davul)
Frank Emmi (Gitar)
Kelly Shaefer (Gitar, Vokal)
Kyle Sokol (Bass)

7 Ağustos 2009 Cuma

Nguyên Lê - 3 trios (1997)

Nguyên Lê'nin ismi, Jimi Hendrix'ten sonra yetişen caz gitaristleri Mike Stern, John Scofield ve Bill Frisell gibi ustalarla birlikte anılıyor. Lê'nin doğudan batıya, cazdan rock'a, geleneksel müzikten özgür denemelere uzanan ruhani ve etkileyici müziği, dinleyiciyi Hendrix'in unutulmaz hatıralarına götürüyor.
Güçlü ve yenilikçi bir sanatçı olmasının yanı sıra, Nguyên Lê, günümüzün en iyi gitaristlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sanatçı, kendini ve yaptığı işleri şu sözlerle ifade ediyor: "Jimi'nin müziğini, bugün yaşasaydı belki de keşfetmek isteyeceği türlere taşıyarak, bir cazcının özgürlüğüyle icra etmek istedik. Jimi'nin çocukları olarak, onu bu şekilde onurlandırmak, anmak ve müziğindeki mitleri araştırmak için çaba sarf ettik."
Nguyên Lê Fransız gitarist, Vietnamlı bir ailenin çocuğu olarak Paris'te doğdu. Farklı kültürlerin ve estetik anlayışların kaynaştığı şehir hayatında yetişen sanatçı, eklektik bir tarzın savunucusu oldu. 1994 yılında, Steve Arguelles, Corin Curschellas ve Richard Bona'yla "The Hendrix" projesini tamamlayan Nguyên, 1995 yılında "Million Waves" albümündeki "Little Wing" yorumuyla, rock enerjisi taşıyan caz ustalığını açığa vurdu. 1995'te, Trilok Gurtu, Terry Bozzio, Cassandra Wilson, Jack Bruce, Vernon Reid, Victor Bailey, Pharoah Sanders gibi tanınmış gitaristlerle birlikte, "Universe of Jimi Hendrix"le Stuttgart Festivali'ne konuk oldu. Bu tarihten itibaren, World Jazz'da önemli seslerden biri haline geldi. 1996'da yayınladığı "Tales from Viet-Nam", Jazztimes dergisi tarafından, son 10 yılın en ilham verici kayıtlarından biri olarak nitelendirildi. SoWhat, kendisi için, "Yeni ve evrensel bir dil yarattı." yorumunu yaptı.


Albümdeki Eserler
-
01 - Three Trios - Silk
02 - Three Trios - Silver
03 - Three Trios - Sand
04 - Dance of the Comet
05 - Foow
06 - Kinderhund
07 - Woof
08 - Idoma
09 - La Parfum
10 - Blue Monkey
11 - Straight no Chaser
-

6 Ağustos 2009 Perşembe

Acid Trippin - Midnite Rebels (1998)

1995'de Ali Peret tarafından kurulan Acid Trippin, tek tek müzisyenlerin kişilik ve isimleriyle tanımlanmış sabit bir caz topluluğu olmaktan öte kendine uzun ve yenilikçi bir müzik anlayışını hedeflemiş bir projedir. Ali Peret kompozisyonlarında hayattan çıkardığı tema ve motifleri bağlamlarından koparmadan müzikal bir liriğe taşır. Acid Trippin üyeleri sadece yazılı müziği teknik ve profesyonel anlamda icra etme yerine, parçaların yazdıldığı konuların kavramları üzerine çalışarak kurdukları müzikal ruhun için dinleyici de ritmik olduğu kadar zihinsel açıdan da katarak performansı, dansı paylaşırlar.


1980 yılında ABD'ye giderek Boston'da Berklee College of Music 'de öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye dönen Peret, 1985 yılı sonlarında İstanbul Caz Dörtlüsünü kurdu. 1986 Sibiu Jazz Festival, 2. Bilsak Caz Festivali'nde çalan Perret, 1993 Kiama Jazz Festivali'nde solo piyano konseri verdi.1994'de big-band için yazdığı kompozisyonlar 21.İstanbul Caz Festivali'ni de içeren bir dizi konserde seslendirdi. Ali Perret, İstanbul Caz Festivali'ne 1995'de İstanbul Caz Dörtlüsü ve 1997'de Acid Trippin ile katıldı.

Ali Perret - Klavyeli çalgılar
Yahya Dai - Alto ve soprano saksofon
Sarp Maden - Gitar
Raci Pişmişoğlu - Bas gitar
Erdinç Şenol - Davul
Murat Özbek - Vurmalı çalgılar
Albümdeki Eserler
-
01 - Monachus Monachus
02 - Midnite Rebels
03 - Sepren
04 - Swingthing
05 - Che
06 - Transmarginal Inhibition
07 - Spring Depression
08 - Trash Jungle
09 - Zanzibar
10 - Cangil, Cungul Trip (Remix)
11 - Gökova Seabird (Remix)
-
DownLoad

4 Ağustos 2009 Salı

Serdar Ateser - Avdet Seyri (1998)

"Avdet Seyri", eski dildeki anlamıyla geçmişe dönüş, mazide yapılan bir gezinti gibi birşeyi ifade ediyor. Serdar Ateşer, bu gezintiyi birçok müzisyenin yol arkadaşlığıyla 10 yıllık bir sürede tamamlamış ve ortaya 1998 tarihli ikinci albümü Avdet Seyri çıkmıştır.
Avdet Seyri'nin albüm kitapçığını incelediğimizde "1989 yılında evde kaydedilmiştir" diye bir ibare ile karşılaşıyoruz. Serdar Ateşer,ilk albümü "Mütareke Yılları"ndan sonra bu ev çalışmaları ile müziğini epey olgunlaştırmış, ve ortaya çok daha başarılı bir albüm çıkmıştır. Yüzlerce sample ve yer yer insan sesleri kullanılan şarkılarda genel hava insanı kendisiyle hesaplaşmaya zorlayan hüzünlü, traji-komik ve nostaljik bir ruh halini yansıtıyor. Belki albüm kitapçığındaki "Bu albüm, teknoloji ve buna dair ıvır zıvırın toplumlararası değiş tokuşu neticesinde meydana gelen madi-manevi kazalarda telef olanlara adanmıştır." yazısı albümün doğası hakkında fikir verebilir. Özellikle İstanbul temalı ilerleyen ve biraz da bu şehrin karmaşık örgüsünü işleyen albümde, yer yer politik hicivlerle de karşılaşabilmek mümkün. "TİPsiz Parlamento" şarkısı buna güzel bir örnek olabilir.

Serdar Ateşer bu albümden sonra müzik anlamında pek bir ürün ortaya koymamış, birkaç dergide yazıları ve söyleşileri yayınlanmıştır. Türk müzik tarihin gizli kalan bu muhteşem albümü, yine şarkılardan birinde geçen ve kitapçığında da yer alan ilginç mesajlarından biriyle de unutulmayacak gibi:

Parçalarınızı çalın! Parçalarınızı çalın! Enstrümanlarınızı çalın! Parçalarınızı çalın! Kendi parçalarınızı çalın! Üşenmeyin, çalın! Fareleri bırakın çalın! İki üç kişi, tek başına çalın, yedi kişi çalın, üstüste kaydedip çalın, programlamayın çalın! Hep aynı şey tekrar edecek de olsa pattern yapmayın, çalın! Üşenmeyin çalın! Hatalı çalın, edit etmeyin, quantize etmeyin, onla bunla karşılaştırmayın, komplekslenmeyin ,çalın! 'Adamlar...' demeyin, KONUŞMAYIN! Çalın! Parçalarınızı çalın, enstrümanlarınızı çalın, ÇALIN!


Gitar: Cem Aksel, Akın Eldes, Hakan Ayer Ud: Erkan Oğur Mandolin: Sumru Ağıryürüyen Akordeon: Levon Balıkçıoğlu Keman: Şükrü Büyükçınar Ney: Melih Özçelik, Ercan Irmak Bas Gitar: Cem Aksel, Turgut Alp Bekoğlu, Hakan Kurşun Trompet: İmer Demirer Davul: Cem Aksel, Turgut Alp Bekoğlu Zurna: Cem Aksel Kaval: Sokak Satıcısı Tuşboard: Fuat Domaniç, Melih Özçelik Viola: Sami Büyükçınar


Albümdeki Eserler
-
1. İstanbul - 4:32
2. Tesis - 7:26
3. Batı Katarı - 4:36
4. Medya Tavırs - 2:51
5. Olimpos Sakini - 3:35
6. Çalın! - 2:51
7. Hadi Yavrum - 3:32
8. Fact Red - 4:39
9. Tipsiz Parlamento - 8:59
10. İstanbul Şeremanet - 4:22
11. Sevişme Sahnesi - 2:45
12. Sitreyncır den s.t.p. - 3:29
13. İstemeyerek - 4:38
14. Cudi Kazanı - 5:26
15. La Luna (+Müsademe Günleri) - 4:08
-

3 Ağustos 2009 Pazartesi

Direnistanbul Festivali


Tarih
6 Ağustos 2009
Yer
Haymatlos
İstiklal Caddesi, Rumeli Han, No:48, C-Blok, Kat: 2
Beyoğlu/İSTANBUL


Biz mahallesinden kovulanlar, tohumları çalınanlar, greve duranlar, harçları ödemeyenler, işsiz güçsüz bırakılanlar, barkı yıkılanlar, esnek köleleştirilenler, suyu satılanlar, krizden kaçamayanlar, sendikasızlaştırılanlar, mülksüzler İstanbul direniş sezonunu açmak için hep beraber sokağa çıkıyoruz.
6-7 ekim’de Harbiye Vadisi’nde gerçekleşecek IMF (Uluslararası Para Fonu) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısına karşı direniş sezonunu açmak için 5 Ağustos Çarşamba günü saat 19.30’da Taksim tramvay durağındayız.
1-8 ekim direniş haftasında buradayız, sokaklardayız, direniyoruz, durduruyoruz, vadiyi onlara dar ediyoruz. Haberleri olsun biz her yerdeyiz, her yeriz.
Direnistanbul Festival Komitesi

http://direnistanbul.wordpress.com/

Fahir Atakoğlu 1 (1994)

İstanbul doğumlu olan Fahir Atakoğlu, başarısı pek çok uluslararası ödülle tescillenmiş ünlü bir piyanist ve bestecidir. Senfonik çalışmaları ve film müzikleri ile dikkat çeken Fahir Atakoğlu'nun çalışmaları Avrupa'da ve özellikle de Amerika'da pek çok müzik festivalinde icra edilmiştir. Atakoğlu'nun halen Avrupa, Japonya ve Kuzey Amerika'da sürekli artan bir dinleyici kitlesi bulunmaktadır. Müziğindeki kendine has ritmik, melodik ve armonik özellikleri besteci duyarlılığıyla birleştirerek dinleyicilerine ulaştıran Atakoğlu'nun müziği aslında onun olağanüstü yeteneğinin de göstergesi… Değişik müzik kültürlerini harmanlayan müziğindeki orijinalliğin yanı sıra kendi doğduğu topraklarla kurduğu muhteşem bağ dikkat çekicidir. 1996'dan bu yana pek çok ulusal ve uluslararası yapım için jingle, belgesel ve film müzikleri hazırlamaktadır. 1994'te çıkan ilk albümünü takiben aralarında Amerika'nın bulunduğu 17 ülkede toplam 14 albüm çıkarmış olan Atakoğlu'nun albümleri bugüne kadar 2 milyondan fazla satış yapmıştır. Atakoğlu, 2000 yılında Milano Film Festivali'nde 'Büyükada'da Sürgün' belgeseliyle birincilik ödülünü kazandı. Atakoğlu bunun yanı sıra 2002'de Yunanistan'da 400 binden fazla satan ve Mega Channel tarafından verilen 'En iyi Şarkı' Ödülü'nü alan 'Telos Dios Telos' ile de önemli bir çıkış yakaladı. Jazz dünyasının önemli dergilerinden Jazziz Fahir Atakoğlu'nun 'IF' albümüne beğendiklerimiz bölümünde yer verdi. 'IF' albümünü 'yüksek enerjili ve derinlemesine lirik' şeklinde özetleyen Jazziz Dergisi Fahir Atakoğlu'nun müziğine gerçek anlamda küresel jazz tanımını yakıştırdı. Jazz Times Dergisi ise 'IF' albümünde, tartışılmaz bir yetenek, geçerlilik ve özgürlüğün izleri görüldüğünü, özellikle Fahir Atakoğlu'nun yoğun, girift, perküsyon ve ritim ağrılıklı piyano- trio tarzını henüz tanımayanlar için eşsiz bir deneyim vaat ettiğini söyledi. Ayrıca Atlantic Records'un kurucusu Ahmet Ertegün Fahir Atakoğlu için, " Bugün Avrupa'nın en önemli piyanist ve bestecilerinden biridir… Müzik dünyasının zirvedeki isimlerinden biridir" dedi.


Albümdeki Eserler
-
01. 12
02. Penceresiz Hayaller
03. Sarı Zeybek
04. Deniz
05. Gözyaşı
06. Dargın Değilim
07. Zaman İçinde
08. Oniki Mart (Jenerik)
09. Zaman İçinde, Zaman...
10. Gözyaşı (Gitar)
11. Yeşilada (Kıbrıs Belgeseli)
12. Sarı Zeybek (Ney)
13. Notalar Savaşında (Kıbrıs Belgeseli'nden)
14. Demirkırat (Jenerik)
15. Mavi
16. Denizler'e
-

2 Ağustos 2009 Pazar

Mehmet Güreli - Yağmur (1998)

Bilmez mi sahi? Yok canım, bir kısmı bilir, hatta hayli bir kısmı... Mehmet Güreli'den söz ediyorum. Yazar, yönetmen, ressam, müzisyen. Perşembe akşamı, müzisyen kimliğiyle Babylon'da olacak. Bir ara, bir şarkısı 'in' olmuştu: "Bu yıldızlı gökler, ne zaman başladı dönmeye / Kimse bilmez, kimse bilmez." Güreli, "Kent Ozanları'nda kimsenin bilmediği bir şarkım vardı" diyor. "Onu da Zuhal Olcay aldı ve son albümüne koydu. Bu şarkı tuhaf bir biçimde öne çıktı." Şarkısının 'herkes bilir' hale gelmesi onu şaşırtmış demek.Ne var ki, pek de aldırdığını sanmıyorum. Mehmet Güreli, kendini başkalarının yargılarıyla sınırlayan, belirleyen bir insan değildir. Odasında oturur, yazı yazar, film izler, kitap okur, resim yapar, aklına eserse gitar çalıp şarkı söyler. Küçük ama (iyi anlamda) dolu dolu, kendi sistemini kurmuş, sıcak, renkli bir odadır.

Albümdeki Eserler
-
1-SEN VE BEN
2-COME OUT TO THE SUN
3-KOŞ GİT BİR DE SEN BAK
4-BEYOĞLU
5-KEDİ
6-FEELING
7-HOMAGE TO ÖMER HAYYAM
8-TUTKU
9-RIGHT TIME BABY
10-I DONT WANNA BE YOUR LOVER
-

The Souljazz Orchestra - Manifesto (2008)

-
Albümdeki Eserler
-
01. Parasite 5:15
02. Kapital 9:40
03. People, People 4:22
04. State Terrorism 4:14
05. Interested Benevolence 5:47
06. Grasshopper & Toad 6:25
07. Amen 7:38
-

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
Yasal Uyarı

TurkJazz.blogspot aracılığı ile indirmiş olduğunuz dosyalar, her sanatçının kendi isimleri ile tescil edilmiş eserlerin dijital kopyalarıdır! Bu dosyalar size tanıtım amaçlı sunulmaktadır! Müzik dosyalarını bilgisayarınızdan 24 saatten fazla tutmanız T.C. yasalarına göre suç sayılır! Bu tür yasal işlemlerde TurkJazz.blogspot ve hosting şirketimiz bu duyurunun yayınlanmasını takiben sorumluluk kabul etmeyecektir!